Les dones, eixes “males” companyies

Dones havien de ser. Sí. Les que donen inici a les coses. Les que han decidit que diumenge i dilluns, 1 i 2 de maig, la 38 Fira del Llibre de Castelló tinga dos dies femenins i de novetats. Perquè, en aquest cas, són les dones les que ho fan possible.

Inaugurem nova secció a la Fira: l’Editorial singular

Comencem pel principi, que era el verb. De dona, naturalment.
El diumenge, 1 de maig, 19 h., la Fira inaugura una nova secció: la presentació d’una editorial singular. En aquest cas, Los libros de las malas compañías. La seua editora, quan escriu, es diu Ana Cristina Herreros. Quan conta, els amics de la faràndula la coneixen com a Ana Griott.


Griott i Herreros tindran dues actuacions estel·lars en aquesta Fira del Llibre 2022.

Los libros de las malas compañías

D’una banda, Herreros presentarà la seua editorial, que va nàixer en 2014 amb la pretensió de cuidar al llibre en el seu procés d’edició, i de pas, cuidar a la gent que intervé en ell. La seua política d’empresa: el desenvolupament sostenible. “Que el treball tinga el millor impacte, millorant la vida de tots, sense deixar a ningú arrere”. Un compromís amb els ODS i l’agenda 2030, que es poden consultar en el seu web:

Los libros de las malas compañías són de paper FSC, dels quals “no desforesten selves perquè provenen de boscos que es gestionen de manera sostenible”. Els llibres s’imprimeixen en la Comunitat de Madrid i el seu magatzem és gestionat per un projecte que dona ocupació a la gent sense llar d’aquella capital, concretament, els del Zaguán, en Carabanchel. Carabanchel es mou.

Los libros de las malas compañías, la editorial, ha rebut el tercer premi nacional del Ministeri de Cultura i Esport (2021) als llibres millor editats. El títol reconegut: La verdadera historia de la rata que nunca fue presumida, que també ha sigut inclòs en les llistes del New York Times i del Rise: A Feminist Boo Project, aquesta última, elaborada per l’associació nacional de llibreters i llibreteres dels EUA.

El seu més recent títol: “Neighbours“, escrit per Lília Momplé (Moçambic en 1935), amb traducció d’Alejandro dels Sants; coberta de Malangatana Valente Ngwenya; col·lecció: Llibres del Baobab. Un relat amb tints de novel·la negra.
Ací:


Contes africans
Després està Cristina, la que va nàixer d’una mare feta callar i escoltant el silenci de la seua àvia. Una dona que va escoltar, i va escoltar i va escoltar… i va arribar a escoltar contes en diola, en pular, en serer, en wolof, en manden (en Senegal), en changana, en ronga (en Mozambique), en hassanía (en la RASD) i en baka (en Camerún). Cristina escolta la gent invisibilitzada, i quan la veu se li ompli de tinta, escriu. I ha publicat nombrosos llibres en Siruela i en la seua pròpia editorial. Entre altres, “Cuentos populares del Mediterráneo”, “Geografía mágica” o el “Libro de Monstruos españoles”. Altres vegades, Cristina conta. Quan ho fa es transforma en Griott, Ana. I eixa serà l’Ana Griott que també participe com a narradora en la 38 Fira del Llibre de Castelló.

La dona que va trobar un fruit
El 2 de maig, a la vesprada (18h), Griott protagonitzarà l’espectacle La mujer que se encontró un fruto que colgaba y otros cuentos sabrosos.

“Què es compten les dones quan es queden soles
en les llargues nits d’hivern a la vora del foc,
o a la fresca al carrer quan els xiquets se n’han anat a dormir?
Què es compten mentre llaven, cuinen, o caminen a la font per aigua?”

La volta al món en 5 contes
El dilluns, 2 de maig al matí, participarà en les Activitats Escolars de la Fira. Narracions amb Ana Griott, portarà la història de “La vuelta al mundo en 5 cuentos“. En aquest any en què es commemora el retorn de l’expedició de Magallanes i Elcano, que va fer la volta al món per mar, Griott proposa un viatge al voltant del foc en les nits dels cinc continents.
L’activitat és gratuïta. Si vols sol·licitar plaça pots soliticar-ho en Activitats Escolars de la Fira del Llibre fins al 29 d’abril.

PRESENTACIÓ PUBLICACIONS MUNICIPALS
Dilluns, 2 de maig,19 h

La 38 Fira del Llibre de Castelló acull també la presentació del llibre recopilatori dels textos guanyadors del Premi Relats de Dones 2021-Ajuntament de Castelló, atorgats als relats:

• ‘Las perleras’, de María Antonia Sánchez Riera (1er Premi)
• ‘Dos barcas’, de Silvia Docón Esteban (2n Premi).


L’acte que comptarà amb la presència de les autores, acompanyades per la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz Escrig.

+ INFO Premi Relats de Dones

Últimes notícies

Gràcies

Una vegada finalitzada la 38 Fira del Llibre de Castelló, l’organització vol agrair, en nom del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, la participació

Llegir més »

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies