De dones i relats

La 38 Fira del Llibre de Castelló acull la presentació del llibre recopilatori dels textos guanyadors del Premi Relats de Dones 2021-Ajuntament de Castelló, atorgats als relats:

• ‘Las perleras’, de María Antonia Sánchez Riera (1er Premi)
• ‘Dos barcas’, de Silvia Docón Esteban (2n Premi).

La presentació del Premi Relats de Dones 2021 serà el dilluns, 2 de maig, a les 19 hores, en l’Espai d’Activitats del Parc Ribalta, dins de la 38 Fira del Llibre de Castelló, en un acte que comptarà amb la presència de les autores, acompanyades per la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz Escrig.

‘Las perleras’, de María Antonia Sánchez Riera, és un relat inspirat en les vivències de centenars de dones que, a principis del segle XX, es van alçar en contra de les convencions socials de l’època, atrevint-se a eixir de les seues cases per a treballar en un ofici totalment desconegut a Espanya: la fabricació de la perla artificial. Aquest pas crucial va significar un alliberament per a elles i els va atorgar un nou reconeixement en la jerarquia familiar, demostrant que eren capaces de tirar avant a les seues famílies durant la decadència d’un poble en crisi. Noms com els de les protagonistes: Margalida, Catalina, Antònia… s’aniran succeint en aquesta història, donant-nos a conéixer com va repercutir en l’esdevenir de les seues vides el fet de voler ser dones empoderades enfront de la rígida moralitat d’antany.

‘Dos barcas’, de Silvia Docón Esteban, presenta a dues dones molt diferents. La primera és una anciana vídua que naufraga en la cerca del seu primer amor. La segona, una dona ofegada en el seu matrimoni. Ambdues coincidiran en una cafeteria i, des de llavors, s’ajudaran l’una a l’altra perquè les seues vides no perden el rumb.

OBJECTIU
Els premis, organitzats per l’Ajuntament de Castelló, tenen com a objectiu incentivar i difondre la creativitat literària de les dones i potenciar la cultura com una de les eines més visibles per fomentar la igualtat. Els relats premiats ara formen part de la col·lecció municipal Columna, Volum nº 57.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, destaca uns guardons que “permeten impulsar la creativitat i excel·lència literària de les dones” i que tenen en compte “la contribució a la superació d’estereotips i rols de la societat patriarcal així com la utilització del llenguatge inclusiu”. Els premis estan dirigits a dones i a textos amb temàtica lliure, en els quals la protagonista o participe és una dona o grup de dones.

Aquesta publicació està emmarcada en el Pla d’Igualtat d’Oportunitats de l’Ajuntament de Castelló. Altres relats publicats en edicions anteriors han estat: ‘Pétalos de hibisco y besos… muchos besos’, d’Ángeles del Blanco Tejerina; ‘El pañuelo de la chica’, d’Eva Balaguer-Cortés López; ‘Historias de mariposas’, d’Elda Moreno Villanueva i ‘La ciudad de las sombras’ d’Ana Vega Burgos.

Últimes notícies

Gràcies

Una vegada finalitzada la 38 Fira del Llibre de Castelló, l’organització vol agrair, en nom del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, la participació

Llegir més »

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies