Tradicions vives a Castelló


El Betlem de la Pigà.

Una de les activitats organitzades per l’Ajuntament de Castelló dins de la 38 Fira del Llibre és la presentació del llibre El Betlem de la Pigà: una tradició castellonenca (Col·lecció Etnologia de Castelló, 2021).

L’autor José Juan Sidro i la regidora Verònica Ruiz.

“El Betlem de la Pigà: una tradició castellonenca” és una obra de l’arxiver de l’Associació Betlem de la Pigà, Jose Juan Sidro. Un treball que dona a conéixer la història pròxima, viscuda, i comptada des de dins, de l’obra creada i musicada pels fills predilectes de la ciutat, el poeta Miquel Peris  i la compositora Matilde Salvador. Un comboi cultural que repassa quasi quatre dècades de tradicions vives, amb partitures i textos originals i imatges emblemàtiques de les funcions.

El Betlem de la Pigà és una obra teatral de caràcter costumista, que es representa a Castelló de la Plana el dia de la vespra de Nadal, és a dir, el 23 de desembre.

L’obra comença al carrer, amb el tradicional pregó, format pels mateixos personatges de l’obra, que crida a tots els castellonencs per acudir a veure la producció més important de cada Nadal, el qual comença en la plaça Major i acaba dins del mateix teatre.

Tant la música de Matilde Salvador i Segarra, com els versos del poeta Miquel Peris i Segarra, tenen un paper fonamental en la representació teatral, ja que a través dels versos i les melodies recitades per la coral, l’obra pren un sentit i es conforma com un tot connex; les lletres són fonamentals, doncs, a través d’elles es compren el sentit de l’obra i es justifica el pas de cada escena.

Cavallers, sóc la Pigà,
fadrina manifassera,
comboianta rondallera
que serveix a un capellà.
Com l’any passat ací estem
per festejar el xiquet
que esta nit naix a Betlem
sense tindre por al fred.
Sabeu qui és?


A més d’una música molt elaborada recitada amb gran delicadesa per la coral, i del text recitat pel narrador, al llarg de la representació es poden veure plasmades diferents figures entranyables de l’antiga, i no tan antiga, societat castellonenca (les beates del cor de St. Nicolau, “el Cego Maseo”, el Municipal…) a través d’escenes que transcorren en paratges  coneguts, com La pineda, Torreta Alonso, la marjal, etc.

Calç ressaltar, la participació en l’actuació d’un gran nom de grups de primera plana en l’àmbit cultural de la ciutat de Castelló i voltants, com són els diferents grups de danses que hi participen, els nanos, els grups de dolçainers i tabaleters, etc.

En el llibre de José Juan Sidro es fa una anàlisi i evolució, narrada cronològicament, del que ha sigut la representació al llarg de tota la seua trajectòria, amb anècdotes variades i situacions manifestes de complicitat a moments d’actualitat, fent un repàs de la cohesió social que l’obra ha aconseguit des del 1980, com a exemple significatiu de les representacions nadalenques tradicionals valencianes.

“I recordeu, carabassa ben torrà, al Betlem de la Pigà!”

🟠 La presentación i signatura del llibre tindrà lloc el dimecres, 4 de maig, a les 19 hores, a càrrec de l’autor, José Juan Sidro, acompanyat de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz Escrig.

Últimes notícies

Gràcies

Una vegada finalitzada la 38 Fira del Llibre de Castelló, l’organització vol agrair, en nom del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, la participació

Llegir més »

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies