- Del 29 d’abril al 8 de maig de 2022. Deu dies d’activitats culturals al Parc Ribalta de Castelló, organitzades en col·laboració amb entitats i professionals locals.
- Un programa dinàmic per a estimular la participació de diversos públics amb activitats lúdiques i professionals de foment del llibre i la lectura.
El Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques ha presentat hui la 38 edició de la Fira del Llibre de Castelló, que se celebra cada any en primavera per a visibilitzar els llibres, fomentar la lectura i potenciar l’exposició i venda de publicacions.
En l’acte, celebrat aquest matí en el Menador-Espai cultural de Castelló, han participat Verònica Ruiz, regidora de cultura de l’Ajuntament de Castelló; Margarita Ortega, cap del Servei del Llibre i Biblioteques de la Generalitat Valenciana; Maria Garcia Conejero (Rincón de duendes), en representació de les llibreries expositores, i Teresa Esteve, en representació del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques.
Han acompanyat la presentació Carmen Pinyana i Garí, cap del servei de Publicacions de la Universitat Jaume I; Juanvi Centelles, de la Llibreria Argot; Luciana Reis, de Batidora Ediciones, i Eugenio Hidalgo i Vicente Esplugues, de El Corte Inglés-Paseo de Morella.
La Fira tindrà lloc del 29 d’abril al 8 de maig de 2022. Deu dies d’activitats que seran un focus d’atracció per fer de la ciutat de Castelló un referent cultural. El cartell d’enguany és obra de l’artista Albert Val. Una il·lustració que combina naturalesa, arquitectura, llibres i lectors en una imatge suggeridora.
Com a novetat, la 38 Fira del Llibre de Castelló tindrà lloc en el Parc Ribalta, un espai verd, cèntric i accessible. Després de vint-i-cinc anys, la Fira passarà a realitzar-se en un entorn privilegiat, espai verd al centre de la ciutat. Una nova ubicació que representa “un pas endavant per incloure nous participants”, en paraules de la regidora de cultura. Verònica Ruiz es referia, per exemple, a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló, al Conservatori Professional de Dansa de Castelló, les escoles de secundària, els artistes locals… “El Parc Ribalta “és el passadís de les arts, un parc modernista del segle XIX, espai de trobada perquè els ciutadans puguen gaudir de la cultura i la natura en un emplaçament que és bé d’interés cultural, com també hauria de ser-ho el privilegi d’aquest gaudi, un parc per viure’l”, assenyalava Ruiz.
L’edil responsable de la política cultural a la ciutat ha insistit en “donar tot el suport institucional a aquest esdeveniment, on l’Ajuntament presentarem tres novetats del nostre catàleg i, a més, en el segon cap de setmana, sumarem el macroprojecte ‘Sostre de Vidre’, on confluirà la cultura, els llibres, l’art i la reivindicació feminista“. Contenta d’aquest nou model de Fira, Ruiz assenyalava un salt qualitatiu i quantitatiu que no fa sinó enriquir la cultura, la societat i donar noves oportunitats als protagonistes: llibres, escriptors, lectors… Una fira que siga de tots i de totes”.
“Aquesta nova ubicació, després de 37 anys de treball, és el canvi visible d’una nova etapa, en què la Fira inicia una profunda remodelació cap a un model adaptat a les noves necessitats culturals i socials”, segons explicava la representant del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, Teresa Esteve. El Parc Ribalta, creat a la manera de jardí botànic, “facilita la presència d’autors, enguany, més d’un centenar, així com de llibreries, editorials i entitats”, afegia Esteve. “A més, permet dedicar més espais a les activitats, que es multipliquen en música, teatre, intervencions artístiques i dansa. També, biblioteca infantil, tallers i activitats d’animació lectora”.
Durant la Fira es presentaran interessants novetats editorials. Tal com va anar enumerant Teresa Esteve, per exemple:
- La secció de Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló presenta els últims llibres sobre disseny i feminisme i de la Col·lecció Biblioteca Potestas.
- L’Ajuntament de Castelló de la Plana organitza la presentació del llibre dels Premis Relats de Dones 2021 o la presentació d’El Betlem de la Pigà: una tradició castellonenca, de l’arxiver Jose Juan Sidro.
- Enguany també s’inclouen activitats com la presentació d’El gran llibre del bestiari català, de Meritxell Bayarri i l’Agrupació del Bestiari i Botafocs, i el Bestiari dels monstres valencians, a càrrec de Rebombori Cultural.
El model d’exposició i venda de llibres també canvia. Hi haurà casetes individuals, que s’ubicaran al llarg del passeig entre la Farola i el templet musical. Aquest any, 17 expositors ocuparan 21 espais de venda. Entre ells, la Universitat Jaume I, l’Associació d’Editors del País Valencià, dotze llibreries de diferents ciutats de la província i una editorial.
Hi haurà matinals concertades amb els centres escolars i jornades d’animació lectora amb Ana Griot, Marta Pereira, Almudena Francés, Sambori, Valentí Piñot, Iván Alfaro, Paula Bernabeu o Felip Kervarec.
Hi haurà activitats per a públic familiar, gratuïtes i durant tota la fira.
- Espectacle “25 voltes al món”, a càrrec de Rodamons Teatre
- Contacontes, amb Carles Cano
- Animació lectora “Cent de Fuster”, per Mon Animació
- Teatre Kamishibai del conte “Jo… sempre el mateix!”,
- Espectacle “Merienda de cuentos”, a càrrec de Titeres de Conte
- Contacontes “Terra de Lletgendes”
- Els contes del Sambori
- Contacontes amb el Gran Jordiet
- Teatre en anglés “Storytime for Kids”
- Espectacle La cabra Serafina, amb Blai Senabre
També hi haurà espai per al debat així com activitats professionals organitzades en col·laboració amb les associacions de la ciutat. Entre les activitats:
- Jornada del Grup de Treball de Biblioteques Escolars del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).
- Formació certificada del CEFIRE per al professorat que porte als seus alumnes a la Fira del Llibre.
- Lectures poètiques i de textos literaris en col·laboració amb l’Asociación Literaria Castellonense de Amigos de la Poesía, l’Asociación de Autores de Castellón, El Pont Cooperativa de Lletres o el Col·lectiu de Literatura Verba Manent de Castelló.
- Celebració del Dia Internacional de la Dansa (Terpsicore Asociación cultural) + la performance Retrobant a Pina Bausch, a càrrec d’alumnes del Conservatori de Dansa de Castelló.
- Lliurament del VIII Premi Platea de Teatre Jove.
- Concurs de cartells contra l’assetjament escolar (Batidora Ediciones)
- Lectura continuada de “Al Faro”, de Virgínia Woolf
Pel que fa a la música, la Fira incorpora l’espectacle de Tomàs de los Santos i el concert Nannerl, activitat inclosa en la Jornada A través del sostre de vidre. Accions que transformen, a càrrec d’alumnes del Conservatori de Música Salvador Seguí de Castelló.
La diversitat d’actes aporten dinamisme al programa, estimulen la participació i contribueixen a fer del certamen una cita imprescindible per a les persones interessades en la lectura.
A més, la Fira aquest any fa un esforç de comunicació i consolida la pàgina web com la plataforma més directa de comunicació de continguts amb el públic.
La Fira del Llibre de Castelló està organitzada pel Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, amb el suport de la Generalitat Valenciana, Ajuntament de Castelló de la Plana, la Diputació de Castelló, i la col·laboració de llibreries, editorials i entitats relacionades amb el sector del llibre i el foment de la lectura, i la col·laboració CONFECOMERÇ CV (Confederació del comerç d’Alacant, Castelló i València), COVACO (Comerciantes y Autónomos de la CV. Castellón) i la Campanya “Sempre Teua. La teua llengua”, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
L’horari d’obertura al públic serà, del 29 d’abril al 8 de maig:
• Dia de l’obertura: de 17 a 21 h
• Dies laborables: de 10.30 a 14 h i de 17 a 21 h.
• Caps de setmana i festius: d’11 a 14.30 h i de 17 a 21 h.
Consulta tota la informació en la web: 🔴 https://firallibrecastello.es/