Presentació de les novetats de la col·lecció “Història i memòria”

Presentació de les novetats de la col·lecció “Història i memòria”

Presentació dels dos llibres nous de la col·lecció “Història i memòria” de Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló.

“Estratègies militars i diplomàtiques a la Batalla de Llevant, Ciutats en guerra i mobilització de les dones”, de Rosa Monlleó, Vicent Grau i Alfredo Fornas (ed.)

“Allà m’esperava la guerra. Memòries d’un republicà”, de Jaume Domenjó, Miquel Ortells i Joan Castany (trad.)
ESTRATÈGIES MILITARS I DIPLOMÀTIQUES A LA BATALLA DE LLEVANT: La Batalla de Llevant va ser un episodi bèl·lic que, durant molts anys, va passar desapercebut en les publicacions historiogràfiques de la Guerra d’Espanya i que també s’ha anat esvaint de l’imaginari col·lectiu, malgrat ser un dels enfrontaments més durs, tant pels bombardeigs al llarg del litoral mediterrani com pels encontres en primera línia de foc entre els dos bàndols, en especial en la línia de resistència XYZ. Aquesta obra recull trenta-una aportacions amb motiu de la commemoració dels vuitanta anys de la Batalla de Llevant, agrupades en capítols sobre història militar, rereguarda, arqueologia, el cost humà i la mobilització de les dones etc.

ALLÀ M’ESPERAVA LA GUERRA. MEMÒRIES D’UN REPUBLICÀ: Jaume Domenjó, futbolista professional amb 18 anys. Mesos més tard, portalliteres, al front d’Aragó, a la Guerra Civil. Participà en implacables combats que provocaren un milió de víctimes i la debacle de l’exèrcit republicà; després, els camps de refugiats, els vagons segellats envers territori alemany… cap a Bordeus… Allí, treballs forçats a una gegantina base submarina, fins la seua evasió,… fins Chevenceaux, sota l’ocupació alemanya, sense documentació. Ell diu: ‘És com si desfilés sota els ulls del meus nets la meua vida. Sense desvergonyiment ni orgull, els esdeveniments que conte són rigorosament certs. Després de més de cinquanta anys no acabo de tenir clar el seu ordre cronològic. El què és segur és que vaig participar personalment o vaig viure de molt prop tots i cadascun dels moments narrats. Conscient d’haver estat un dels nombrosos autors del drama que va trencar el meu país i la meua vida sencera. I durant cinquanta anys m’he pessigat, cada matí al despertar-me, per tal d’assegurar-me d’haver-me’n sortit d’un malson. No sóc un heroi. Ni més coratjós ni més temerari que qualsevol altre. Només una vegada, durant la retirada de la batalla de l’Ebre, vaig creure que allò era la meua fi, però en cap altre moment vaig dubtar del meu destí”.
Editorial: Publicacions de la Universitat Jaume I

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies