Novetats sobre Estudis feministes i de gènere de la Universitat Jaume I

Novetats sobre Estudis feministes i de gènere de la Universitat Jaume I

De les col·leccions “Sendes” i “Àgora feminista”
A partir del llibre: Feminismo sin testamento, de Sonia Reverter // Inconformistas. Diseño y género, de Marta Castanedo i Alba Moliní (ed.)
FEMINISMO SIN TESTAMENTO
La reflexió sobre els feminismes actuals que ofereix aquest llibre parteix de la metàfora de René Char “una herència sense testament”, que va inspirar la filòsofa Hannah Arendt i posteriorment les filosofes Françoise Collin i Fina Birulés.

Totes elles han contribuït a la mirada complexa que proposa l’obra per a entendre la teoria i praxis feministes.

Sonia Reverter considera el llegat i la genealogia feministes com una herència fonamental que en cap cas s’ha d’interpretar com un testament. No hi ha línies de compliment obligat. El feminisme, modulat a través de diferents temps i geografies, és un llegat que requereix dur a terme transformacions contínues de les formes de conceptualitzar i organitzar les societats. L’objectiu principal serà sempre el mateix: la igualtat i la llibertat per al subjecte polític del feminisme. Pensar com poder acostar-nos a eixe objectiu és l’interés principal del llibre.

La proposta de Reverter permet conjuminar reconeixement i transformació material de la realitat. Per a açò vincula la perspectiva interseccional amb la teoria performativa. Amb tots dos acostaments teòrics sorgeix la necessitat d’entendre la política i el subjecte polític de manera nova: com a coalició constant, com a tasca de diàleg, acords, dissensos i revisió permanent.

INCONFORMISTAS: DISEÑO Y GÉNERO
El disseny modela el nostre entorn. Al llarg de la vida, els éssers humans ens relacionem amb una sèrie d’objectes fonamentals per al nostre desenvolupament i, encara que pogueren aparentar certa neutralitat, ja des de la seua projecció encarnen característiques sota les quals subjau una determinada intenció. Les formes, els colors, els materials, les textures… no són del tot innocents. Com ha demostrat la investigació feminista al llarg de les últimes dècades, això sovint respon a estereotips de gènere. És a dir, quan es dissenya es té en ment una idea de dona concreta que, d’una banda, simplifica la diversitat existent i, per un altra, contribueix a perpetuar la desigualtat entre homes i dones. No obstant això, de la mateixa manera que els objectes contribueixen a mantenir aquestes relacions, també poden transformar-les. Per això, el primer pas és prendre consciència d’aquesta realitat.
Autor/a: Sonia Reverter i Marta Castanedo i Alba Moliní (ed.)
SONIA REVERTER. Professora Titular d’Universitat del Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló. Membre del grup d’investigació IF – Investigació en Estudis Feministes i de Gènere, directora de l’institut d’investigació INSTITUT UNIVERSITARI D’ESTUDIS FEMINISTES I DE GÈNERE i Directora del grup d’innovació educativa PEPI – Grupo de innovación educativa Práctica Educativa para la Igualdad.

MARTA CASTANEDO. Doctora en Filosofia per la Universitat de Salamanca amb especialització en Estètica i Teoria de les Arts. La seua investigació se centra en les problemàtiques contemporànies entorn de la imatge i la representació, amb una especial atenció a la relació entre art i política i la seua expressió literària. Seu és també el treball “Mort, desastre i accident. Andy Warhol i el final del somni americà” (Universitat Jaume I).

ALBA MOLINÍ GIMENO Agent d’igualtat. Doctoranda en Estudis de Gènere i Polítiques d’Igualtat, detallista i proactiva, amb experiència en gestió de màsters universitaris. La seua major ambició és trobar una ocupació que encaixe amb els seus valors ètics, en el qual puga aplicar tots els seus coneixements i continuar desenvolupant la carrera professional.
https://tenda.uji.es/pls/iglu/!GCPPA00.GCPPR0003?lg=CA
Editorial: Publicacions de la Universitat Jaume I

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies