El proceso creativo del libro “El renacer de las naturalezas muertas”

El proceso creativo del libro “El renacer de las naturalezas muertas”

A càrrec de l’escriptor Raúl Ariza es farà la presentació del llibre de Miguel Torija, amb una tertúlia informal entre els dos escriptors, que estarà oberta a la intervenció del públic, que podrà fer preguntes o reflexions.
A partir del llibre: El renacer de las naturalezas muertas
“El renacer de las naturalezas muertas” ens mostra un futur pròxim en el qual, després d’una catarsi, la societat ha patit alguns canvis.En eixe escenari es desemboliquen els tres protagonistes; Giulio, un xiquet que s’endinsa en un territori desconegut per a ell: l’adolescència, el seu pare Rafael, un pintor oblidat, allunyat dels canals comercials per haver-se mantingut fidel a la seua visió de l’art i la seua mare Júlia, que ha desaparegut de les seues vides deixant un enigmàtic missatge de comiat. Amb la pintura com a eix transversal tots tres emprenen camins paral·lels trufats d’enganys, lleialtats, sexe, humiliacions, risc, secrets, poder i tendresa.Avancen amb la vana esperança d’aconseguir una meta comuna, però en realitat el que troben al final del camí és a si mateixos.Comparació amb altres obres: “El renacer de las naturalezas muertas” podria mostrar un estadi anterior al que descriu la novel·la “Madrid: frontera”. La situació no és tan dramàtica com la de la novel·la de David Llorente, però també hi ha diferents grups socials i alguns ciutadans gaudeixen de privilegis enfront d’uns altres que lluiten per sobreviure, encara que d’una manera més civilitzada i mantenint una certa confiança en les institucions. Una altra similitud és que les dues novel·les transcorren en una ciutat, que en ambdues es descriu per a convertir-la en una protagonista més de la novel·la.És molt comparar, però “1984” podria ser un altre referent del qual sorgeix la novel·la quant acrítica de la injustícia social i les desigualtats. Sense arribar tampoc en aquest cas, la qual cosa es narra en “El renacer de las naturalezas muertas”, a la situació de control i sotmetiment extrem de la novel·la d’Orwell.Per a posar en context la novel·la també podria prendre’s com a referència “Black Mirror”.Com en la sèrie televisiva, “El renacer de las naturalezas muertas” ens mostra com pot ser el món dins d’un parell de dècades i especialment com els avanços tecnològics poden modificar el funcionament de la societat. Aquesta reflexió sobre els avanços tecnològics també la comparteix amb “Tan cerca de la vida”, de Santiago Roncagliolo i com en la de l’escriptor peruà, també en aquesta novel·la eixos avanços tenen un paper clau en la trama.
Autor/a: Miguel Torija Martí
Miguel Torija Martí (Tortosa, 1972)Soc Enginyer Agrònom i professor de Tecnologia en un institut públic de Castelló. La meua anterior obra publicada és la novel·la “El espesor de un lápiz” (Talentura, 2019).“Jo, ara” (Unaria, 2017) va suposar la meua primera incursió en la narrativa en català i amb el qual vaig aconseguir el XVII Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado.La meua primera novel·la: “La isla de las culebras” (La pajarita roja editores, 2016), va ser finalista dels premis CEP 2015.Anteriorment vaig publicar tres recopilatoris de relats en castellà: “Cuando la vida se pone perra” (Unaria, 2013) que inclou fotografies de Víctor Aranda, “Catálogo de excusas para seguir vivo (o para estar muerto)” (Autoedición, 2011) que compta amb il·lustracions de Teresa Herrador i va quedar finalista dels XXII Premis de la Crítica Literària Valenciana, i “Fábulas efímeras” (Conselleria d’Indústria, 2010) un recopilatori de relats amb un enfocament didàctic.Coordine el projecte europeu “De escritores a docentes”, finançat per la Unió Europea i que porta a escriptors de la província de Castelló a centres educatius de França, Itàlia i Portugal. Aquest projecte culminarà en un Campus literari a la província amb alumnes d’aquests tres països. Gràcies a aquest i altres projectes similars impartisc regularment tallers literaris en centres educatius d’Itàlia, Alemanya, França, Portugal i de la província de Castelló.Soc el comissari de l’exposició itinerant “Microrrelatos”, que exposa microrelats en gran format dels membres de la Generació Bloguera (entre els quals em trobe). L’exposició va començar a rodar per tota Espanya l’octubre de 2017 i ha visitat Castelló, Santander, Los Llanos de Aridane, La Laguna i Castelldefels.Entre 2012 i 2017 vaig promoure les Primaveres de Microrelats i vaig coordinar la publicació de llibres solidaris amb els relats participants.Els meus relats han tingut èxit en diversos concursos i apareixen en nombrosos recopilatoris.He col·laborat amb diverses publicacions culturals per a les quals he entrevistat escriptors com: Jaume Cabré, Manuel Vicent, Santiago Roncagliolo, Eloy Moreno o Rosario Raro.He sigut jurat de certámentes literaris com: MICRORRELATOS, Concurso de relatos AEPC, Premi de Narrativa J. Pascual Tirado, Hotel Montreal o Flor Natural de Poesía de Castelló.Soc vocal de l’Associació d’Escriptors de la Província de Castelló.En el meu blog “La colina naranja” publique novetats sobre els meus projectes literaris.
https://www.talenturalibros.com/el-renacer-de-las-naturalezas-muertas
Editorial: Talentura

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies