Yôhānnān. La tragedia de los anusim

SIGNATURA

Yôhānnān. La tragedia de los anusim

En l’inici del segle XIV, les fronteres de Guipúzcoa, Àlava, Navarra i Castella eren un formiguer d’atacs mutus per part de saltejadors i bandes organitzades, sempre sota el patrocini dels senyors de la guerra i nobles sense escrúpols que saquejaven les zones limítrofes. Els jueus, que eren propietat dels reis, separats en aljames en la perifèria de viles i ciutats, van començar a sentir la pressió de la cúria catòlica, acusant-los de tots els mals de la societat cristiana. Els saquejos i matances cap als fills d’Israel en diverses ciutats de Navarra, per xusma irada, van provocar linxaments i morts que van quedar en la seua majoria impunes. En aquest entorn Roman, fill d’Isaac ben Yôhānnān haurà de lluitar per mantenir la seua doble espiritualitat. Ser un convers i acceptar a Jesús de Natzareth o continuar sent un jueu fidel a Moisés i la Tora? Per a acabar sent realment un anusim! (Un forçat). El comte Beltrán Ibáñez de Guevara i senyor de Oñate guiarà el seu creixement com a cavaller, al costat de Felipe, capità del castell de Guevara, l’instruirà en la cavalleria i en el maneig de les armes. Entre aquestes lluites fratricides de cavallers i la desesperada cerca de la seua autèntica identitat, l’home jueu es preguntarà constantment Qui és? Álvaro el convers? O Roman el jueu? I l’amor com a vincle etern de tot ésser humà.
Ramón Ibáñez Roc
El meu nom, Ramón Ibáñez Roc, la meua ciutat de naixement, Barcelona, en la qual vaig viure fins als 38 anys, traslladant-se a la vila de Alcossebre, on residisc des de fa 34 anys, pedania d’Alcalá de Xivert, província de Castelló. L’impuls definitiu va ser gràcies també a la meua volgut i recordat amic George Berreby; pintor, escriptor i escultor francés, que amb la seua veu pausada em deia: Escriu Ramón… escriu. La meua passió per la lectura em va portar aguaitar a les muses entremaliades, durant més de 12 anys, vaig optar per escriure sobre la tragèdia dels jueus forçats a la conversió, en una trilogia. «Són els anusim» aquells homes sefardites cristianitzats a la força bruta. Coneixedor de la fosca història contra els sefardites espanyols, continue bussejant en la nit de la intransigència humana, donant veu a aquells que busquen els seus orígens jueus sefardites.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies