Un país en gris i negre. 3a edició

SIGNATURA

Un país en gris i negre. 3a edició

La Universitat Jaume I ha publicat la tercera edició del llibre Un país en gris i negre: memòria històrica i repressió franquista de Juan Luis Porcar, coincidint amb l’última campanya d’exhumacions que la Generalitat Valenciana porta a terme al cementeri de Castelló de la Plana. Aquesta tercera edició, amb nou disseny de la coberta, suposa una important actualització de les investigacions en l’àmbit estadístic i documental, ja que incorpora noves dades provinents de l’estudi de documentació inèdita a la qual l’autor ha pogut accedir recentment. Les noves informacions aportades reforcen les tesis de la investigació sobre l’organització i articulació de la maquinària repressiva franquista a les comarques de Castelló, una eina bàsica per la consolidació del règim. Al llibre s’inclouen noves dades en àmbits com ara la justícia, el món concentracionari i penitenciari, a més de nombroses fotografies localitzades en fonts arxivístiques i aportades per familiars de víctimes de la repressió. Finalment, destaca com a novetat l’elaboració d’un nou capítol que desenvolupa la recerca sobre el cementeri de Castelló com a espai de memòria i les campanyes d’exhumacions realitzades els anys 2018 i 2019, una investigació fonamental per a impulsar els treballs que es desenvolupen actualment al cementeri, responent a les legítimes necessitats de reparació dels familiars de víctimes del franquisme. La repressió va ser un element fonamental per a la consolidació del franquisme. L’autor analitza com es va organitzar la maquinària repressiva del règim a la província de Castelló, l’organització del sistema judicial i carcerari i com s’articula una repressió sistemàtica e indiscriminada sobre els vençuts. Proporciona a més una investigació quantitativa i una relació nominal actualitzada de les víctimes mortals, com a resposta a les legítimes necessitats d’informació i localització per part dels seus familiars.
Juan Luis Porcar Orihuela
Historiador i membre actiu del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, treballa com a documentalista a la Universitat Jaume I, ha publicat diversos llibres individuals i col·lectius, i ha participat en innombrables activitats amb l’objectiu de continuar aprofundint en diferents aspectes de la Guerra Civil i la repressió a les comarques de Castelló. L’actualització d’aquest llibre ha resultat un camp obert a la recepció de noves dades i informacions i per a la investigació en alguns temes més específics, com ara el món penitenciari, l’exili, o la repressió sobre les dones, tot emmarcat en l’àmbit geogràfic de Castelló. Un país en gris i negre pertany a la col·lecció «Història i memòria», dirigida per la professora Rosa Monlleó Peris.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies