Pasolini. El último profeta

SIGNATURA

Pasolini. El último profeta

XXXIV Premio Comillas de Historia, Biografía y Memorias 2022. Cent anys després del seu naixement, la vida fascinant i tràgica d’un escriptor i cineasta lúcid i provocador. Pier Paolo Pasolini (Bolonya, 1922-Roma, 1975) va ser poeta, narrador, assagista, crític literari i, com a cineasta, autor de pel·lícules fonamentals com a Teorema (1968), El Decamerón (1971) o la controvertida Saló o los 120 días de Sodoma (1975). Després d’una difícil infantesa i adolescència, enfrontat a un pare tirànic i als fantasmes d’una homosexualitat incompatible amb els cànons de l’època, Pasolini va exercir com a mestre rural en el seu Friuli natal; en els anys cinquanta va iniciar a Roma una valuosa encara que poc coneguda trajectòria literària en la qual es reflecteix el seu primerenc compromís social i polític amb els més desfavorits i vulnerables, i que prompte va ser recolzada per Natalia Ginzburg. La seua filmografia, lírica i polèmica a parts iguals, va obtenir molt prompte el suport dels grans mestres del cinema italià. Amb un pols narratiu sostingut de principi a fi, Miguel Dalmau narra els clarobscurs i contradiccions d’aquest gran intel·lectual europeu cent anys després del seu naixement, i ens brinda les claus per a entendre una vida traspassada per una pulsió tràgica —que va acabar en el seu brutal assassinat a les platges d’Òstia— i una obra literària i fílmica que manté la seua plena vigència en els nostres dies.
Miguel Dalmau
MIGUEL DALMAU. (Barcelona, 1957) és autor de biografies de referència com La balada de Oscar Wilde, Los Goytisolo, Jaime Gil de Biedma, Julio Cortázar y La gran ilusión. Ha cultivat quasi tots els gèneres de la novel·la en obres com La Grieta, El reloj de Hitler, La noche del Diablo y ¡Quiero vivir en América! Així mateix, ha indagat sobre la intimitat femenina i la història del feminisme en El ocaso del pudor. Des de finals dels setanta ha treballat com a crític literari, guionista radiofònic i columnista dominical en la premsa de províncies. En l’actualitat col·labora habitualment en el diari La Vanguardia.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies