Lluny de qualsevol altre lloc

SIGNATURA

Lluny de qualsevol altre lloc

Castelló de la Plana, dècada del 2010. Joan ha deixat la seua vida de professor, ha tallat amb els orígens familiars i s’ha convertit en un vagabund desencantat que sobreviu amb treballs ocasionals, fent de pescador o de temporer. D’aquesta manera, uneix el seu destí al dels marginats de la societat, mentre que viu la vida com un solitari, víctima d’un aïllament que no s’acaba d’entendre. El seu contrapés és Mamadou, un immigrant de Gàmbia que ha travessat deserts i oceans fugint de la misèria i que està decidit a millorar el seu futur. Tots dos, malgrat tindre posicions vitals molt diferents, estableixen una forta amistat. Amb una estructura molt simple construïda a partir de seqüències curtes, lluny de qualsevol altre lloc es presenta com un croquis desordenat de què és una ciutat en els temps postindustrials i líquids de la globalització, en els quals, però, els vells fantasmes de l’autoritarisme i de la repressió continuen molt presents. Alhora, en l’exploració de l’existència en les seues formes més rudes hi ha una clara voluntat de destil·lar cert lirisme, algun valor que compense la innegable futilitat que tot ho envolta. Aquest ideal pren cos de manera deliberada en l’intent del protagonista de reviure l’extingida vida rural dels seus avantpassats, cosa que suposa una pensada extravagant però vàlida com qualsevol altra.
Fèlix Edo Tena
Prové de Vilafranca (els Ports). Es guanya les garrofes fent de professor en un institut públic, on ensenya als adolescents a llegir llibres, escoltar músiques i mirar pel·lícules. Escriu sobre literatura, música i cinema en revistes com Debats o Serra d’Or. De la vida a internet destaquen els seus textos als digitals Núvol o La Llança. El guardià de les trufes (Barcino, 2016) va ser la seua primera novel·la, en la qual retrata la vida masovera a les comarques dels Ports i de l’Alt Maestrat durant la postguerra, uns anys de silencis i de violències que van significar l’inici del final de tot un món particular. L’autor va dedicar l’obra als seus pares, tots dos d’origen masover. Ara, en Lluny de qualsevol altre lloc se situa al món urbà contemporani, en un drama que indaga sobre els vaivens de la identitat i sobre com es formen els propòsits vitals, alhora que fa una clara reivindicació de certs valors perduts en el temps. És per totes aquestes raons que aquesta novel·la està dedicada als seus fills.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies