Pasolini. El último profeta

Pasolini. El último profeta

A partir del llibre: Pasolini. El último profeta
XXXIV Premio Comillas de Historia, Biografía y Memorias 2022. Cent anys després del seu naixement, la vida fascinant i tràgica d’un escriptor i cineasta lúcid i provocador. Pier Paolo Pasolini (Bolonya, 1922-Roma, 1975) va ser poeta, narrador, assagista, crític literari i, com a cineasta, autor de pel·lícules fonamentals com a Teorema (1968), El Decamerón (1971) o la controvertida Saló o los 120 días de Sodoma (1975). Després d’una difícil infantesa i adolescència, enfrontat a un pare tirànic i als fantasmes d’una homosexualitat incompatible amb els cànons de l’època, Pasolini va exercir com a mestre rural en el seu Friuli natal; en els anys cinquanta va iniciar a Roma una valuosa encara que poc coneguda trajectòria literària en la qual es reflecteix el seu primerenc compromís social i polític amb els més desfavorits i vulnerables, i que prompte va ser recolzada per Natalia Ginzburg. La seua filmografia, lírica i polèmica a parts iguals, va obtenir molt prompte el suport dels grans mestres del cinema italià. Amb un pols narratiu sostingut de principi a fi, Miguel Dalmau narra els clarobscurs i contradiccions d’aquest gran intel·lectual europeu cent anys després del seu naixement, i ens brinda les claus per a entendre una vida traspassada per una pulsió tràgica —que va acabar en el seu brutal assassinat a les platges d’Òstia— i una obra literària i fílmica que manté la seua plena vigència en els nostres dies.
Autor/a: Miguel Dalmau
MIGUEL DALMAU. (Barcelona, 1957) és autor de biografies de referència com La balada de Oscar Wilde, Los Goytisolo, Jaime Gil de Biedma, Julio Cortázar y La gran ilusión. Ha cultivat quasi tots els gèneres de la novel·la en obres com La Grieta, El reloj de Hitler, La noche del Diablo y ¡Quiero vivir en América! Així mateix, ha indagat sobre la intimitat femenina i la història del feminisme en El ocaso del pudor. Des de finals dels setanta ha treballat com a crític literari, guionista radiofònic i columnista dominical en la premsa de províncies. En l’actualitat col·labora habitualment en el diari La Vanguardia.
Editorial: Tusquets Editores

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies