Elvas. Quien Te Traxo el Cavallero?

Elvas. Quien Te Traxo el Cavallero?

Elvas. Quien te Traxo el Cavallero? és un disc-àlbum il·lustrat pel Premi Nacional d’Il·lustració 2019, Paco Giménez i interpretat per Èlia Casanova i Alfred Fernández.
Quan un treballa els cançoners ibèrics del Renaixement, de seguida s’adona d’un detall curiós i important: com d’agraït que és fer sonar aquest repertori. La música és bona, molt bona, i està molt ben escrita. La meravellosa senzillesa i la transparència de les textures musicals van acompanyades d’uns textos de sorprenent lucidesa.
El Cançoner Musical d’Elvas dona bona mostra d’eixa manera de fer les coses. Aquest còdex, un manuscrit del segle XVI amb música i poemes de l’època renaixentista, és una de les fonts més importants de música profana en la península Ibèrica.
El misteri planeja sobre aquestes col·leccions de música secular. Qui eren aquests autors anònims de tan alt nivell artístic? Les seues vides i quefers es perden en la nit dels temps. Ens han llegat la seua música i les seues paraules. Paraules senzilles de vides senzilles, que parlen de l’amor, la gelosia, l’esperança, la vida i la mort. Obres que van ser silenciades pel pas del temps, i que hui podem gaudir gràcies amb projectes com aquest.
El manuscrit va ser descobert en 1928 a la Biblioteca Municipal d’Elvas (Portugal) pel musicòleg Manuel Joaquim i posteriorment publicat en 1940. És un dels quatre cançoners portuguesos del XVI que han arribat fins nosaltres juntament amb el Cançoner de Lisboa, el de Belém i el de París.
La part musical del llibre conté 65 obres polifòniques a 3 veus, en espanyol i portugués, 3 d’elles incompletes.
A partir del llibre: Disc àlbum il·lustrat: Elvas. Quien Te Traxo el Cavallero?
Autor/a: Èlia Casanova, cant, i Alfred Fernández, viola de mà
Èlia Casanova va obtenir el títol Superior de Cant en el Conservatori de Música de València sota la tutela de Consol Rico, i es va especialitzar en música antiga, becada per l’Institut Valencià de la Música, en el Royal Birmingham Conservatoire, amb el prestigiós tenor Andrew King.
Des de 2010 compagina una intensa activitat concertística amb l’ampliació de la seua formació en música antiga i en direcció de cors, realitzant cursos i residències artístiques d’especialització per tot el món; la participació en projectes d’investigació, recuperació i difusió del patrimoni musical, amb la cerca, transcripció i interpretació de partitures oblidades en els arxius; la creació de diferents agrupacions musicals, com el seu ensemble La Tendresa o el duo amb Alfred Fernández; la divulgació i la docència musical, impartint tallers, cursos i masterclasses, i participant en congressos i xarrades; l’assessoria musical per a mitjans de comunicació; la direcció de cors; i la iniciativa empresarial i la difusió musical, amb la creació de la plataforma d’autogestió de la indústria musical Redmusix.com.

Alfred Fernández és un especialista en el repertori europeu per a instruments antics de corda premuda (viola de mà, llaüt i guitarra barroca). Els seus treballs de recerca i d’interpretació de música ibèrica, ho situen com un dels intèrprets actuals amb més projecció i reconeixement internacional.
Nascut a Barcelona, estudia la carrera de guitarra clàssica amb mestres com Jordi Codina, Fernando Rodríguez i Manuel González. Posteriorment, aprofundeix en l’estudi de la música antiga a través dels instruments de corda premuda (llaüt, i viola de mà).
La seua formació és autodidacta i a més ha rebut consells de prestigiosos llaütistes com Lluís Gàsser, William Waters, Paul O’Dette i Rolf Lislevand.
Il·lustrador/a: Paco Giménez
Il·lustrador i dibuixant. Paco Giménez és un veterà del sector de la il·lustració, especialitzat en treballs per a un públic infantil i juvenil i guanyador del Premi Nacional d’Il·lustració 2019. Naix a València en 1954.
Editorial: La Tendresa Records

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a política de galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies